пʼятниця, 20 жовтня 2023 р.

12 правил здорового харчування

 Всесвітній день здорового харчування відзначається щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу. Харчування – один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя. В організмі людини немає практично жодного органу і системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування.

Мета проведення Всесвітнього дня здорового харчування: підвищити інформованість населення про необхідність правильної організації здорового харчування. 

Газета "Урядовий кур'єр" з цього приводу знайомить нас з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я  за посиланням https://ukurier.gov.ua/uk/news/rekomendaciyi-vooz-12-pravil-zdorovogo-harchuvanny/ .

Здорове харчування допоможе вберегтися від багатьох неінфекційних захворювань, зокрема  серцево-судинних, які є першою причиною смертності в Україні і світі.

У ВОЗ наголошують, що сьогодні населення планети споживає більше калорійної їжі, жирів, цукру і солі, а ось фруктів, овочів і зернових продуктів у нашому меню недостатньо. В той час, коли раціон кожної людини може відрізнятися залежно від її індивідуальних потреб, стилю життя, рівня фізичної активності, основи здорового харчування — досить прості й однакові для кожного.


♦ Їжте поживну і різноманітну їжу. Надавайте перевагу продуктам рослинного походження.

♦ Їжте складні вуглеводи (зернові крупи) декілька разів на день.

♦ Вживайте щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня. Обирайте переважно свіжі, сезонні і місцеві.

♦ Підтримуйте масу тіла у межах ІМТ18,5 — 25 завдяки щоденній фізичній активності.
ІМТ — індекс маси тіла = відношення маси тіла у кілограмах до росту у квадратних метрах.

♦ Контролюйте вживання жирів. Жири повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте насичені жири ненасиченими.

♦ Замінюйте м’ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці і нежирне м’ясо.

♦ Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.

♦ Обирайте продукти з низьким вмістом цукру. Обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.

♦ Вживайте менше солі. Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).

♦ Норми вживання алкоголю не встановлено, адже ідеальним для здоров’я є взагалі не вживати. Тож що менше — то краще!

♦ Готуйте їжу безпечно. Запікайте, проварюйте, готуйте на пару їжу для того, щоб зменшити вміст жирів.

♦ Підтримуйте винятково грудне вигодовування до 6 місяців, а у віці від 6 місяців до 2 років — поєднуйте з правильним додатковим харчуванням. Це зменшить ризики ожиріння і розвитку неінфекційних захворювань у дитини у майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Для педагогічних працівників

 Державна служба України у справах дітей, як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері захисту прав дітей...